Ten 25-letni single malt dojrzewał w trzech rodzajach beczek – po sherry Oloroso, po bourbonie i po dębowym drewnie dziewiczym. Zabutelkowany z mocą 46,8% alkoholu, urzeka dojrzałym, kwiatowym aromatem oraz pieprznym i waniliowym smakiem. Whisky Benriach wytwarzana jest ze 100% słodu jęczmiennego, uprawianego w Szkocji – na lokalnych farmach w Speyside. Zakład słynie z trzech stylów whisky: klasycznej, torfowej i potrójnie destylowanej. W destylarni trunki dojrzewają w różnych rodzajach beczek, co znacząco różnicuje paletę aromatyczno-smakową poszczególnych wypustów. Znajdują się tam beczki po bourbonie, po winach z Portugalii, Pedro Ximenez, Oloroso, Burgundy, Sauternes, Marsala i Moscatel.

Wyrafinowanie i luksusowo

Tak wyjątkowy trunek należy degustować bez dodatków lub z kilkoma kroplami wody źródlanej. Whisky została zamknięta w zgrabną butelkę, z lekko profilowaną szyjką. Bezbarwne szkło zdobi czarna etykieta z białymi napisami, wykonanymi finezyjną czcionką. Całość prezentuje się klasycznie, elegancko i minimalistycznie. Butelka dostępna jest w prostokątnym pudełku, z ryciną przedstawiającą stare budynki gorzelni. 25-letni Benriach to pozycja obowiązkowa zarówno dla koneserów, jak i początkujących.

Wystawne nuty kwiatów i pieprzne akcenty

Benriach Heart Of Speyside 25-letni to dojrzały, mocno kwiatowy i pieprzny single malt ze złożonym finiszem.

Barwa: bursztyn;

Aromat: dojrzały, kwiatowy, nuty pieprzu;

Smak: wanilia, nuty soli, owoce, migdały i kakao;

Finisz: wytrawny, złożony.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-25Y-HEART-OF-SPEYSIDE-46-8–0-7L,12785