25-letni single malt to najstarsza, torfowa pozycja w portfolio destylarni Benriach. Whisky dojrzewała w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie finiszowała w beczkach po soczystej sherry Oloroso. Zabutelkowana z mocą 46% alkoholu. W bursztynowym trunku dominują akcenty ziół, kremowego karmelu, torfu oraz dymu. Destylarnia Benriach powstała w 1898 roku z inicjatywy Johna Duffa. Jej domem są okolice Elgin, w regionie Speyside. Za wyjątkowy charakter produkowanych w gorzelni trunków odpowiedzialna jest między innymi krystalicznie czysta źródlana woda oraz mocno torfowy jęczmień.

Przemyślana degustacja

Torfową whisky dobrze jest degustować na czysto, w odpowiednim szkle – kieliszku degustacyjnym lub szklance z grubym dnem. Dodatek kilku kropel wody źródlanej złagodzi moc alkoholu i pozwoli rozwinąć paletę aromatyczno-smakową trunku. Benriach Authenticus Peated został zamknięty w klasycznej zgrabnej butelce, zdobionej czerwoną etykietą z białymi napisami oraz zdjęciem destylarni w tle. Całość dostępna w prostokątnym pudełku w kolorystyce korespondującej z etykietą. 

Przyprawy, dąb, owoce i dym

Benriach 25Y Authenticus Peated to autentycznie wyrazista i dokładnie opracowana whisky, na której palecie dominuje dym i soczyste owoce.

Barwa: słoneczny bursztyn;

Aromat: soczysty ananas, mocny dym i torf, akcenty przypraw i dębu;

Smak: toffi, oregano, jeszcze więcej owoców i dymu, cynamon;

Finisz: suszone śliwki, akcenty torfu, bardzo długi.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-25Y-AUTHENTICUS-PEATED-46–0-7L-GB,12784