BENRIACH 22 YO PEATED SECOND EDITION ALBARIZE PX 46% 0,7L
22-letni torfowy single malt, dojrzewał w beczkach z dębu amerykańskiego i finiszował w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Nazwa „Albarize” nawiązuje do gleby w regionie Jerez w Hiszpanii, w której dojrzewały winogrona wykorzystywane następnie do przygotowania owocowej sherry. Dram zabutelkowany z mocą 46% alkoholu urzeka nutami wyrazistego torfu. Idealnie zbalansowana whisky przypadnie do gustu zarówno wielbicielom marki Benriach, jak i miłośnikom szkockich trunków i smakoszom słodowych dramów.
W towarzystwie wody
Najlepszym pomysłem na degustację 22-latka jest dodanie do niego dwóch kropel źródlanej wody, która rozwinie paletę aromatyczno-smakową trunku. Przygotowując się do degustacji, dobrze jest jest zaopatrzyć się w specjalne szkło – kieliszek do whisky, kieliszek do białego wina lub szklankę o grubym dnie. Single malt został zamknięty w klasycznej, zgrabnej butelce, z transparentnego szkła. Na froncie widnieje bordowa etykieta z ryciną przedstawiającą budynek destylarni Benriach w tle. Całość dostępna jest w ciemno-brązowej skrzynce, w eleganckim stylu.
Torfowy dym, czekolada i soczyste owoce
Druga edycja 22-letniego Benriacha Albarize PX zachwyca owocowym profilem, wzbogaconym o akcenty czekolady i przypraw. A do tego ten dym!
Barwa: brązowe złoto;
Aromat: torfowy dym, palone ognisko, nuty sherry i korzennych przypraw;
Smak: fale ciemnej czekolady, cynamonu, pomarańczy, nuty dymne;
Finisz: moc kakao i owoców, dość długi.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-22-YO-PEATED-SECOND-EDITION-ALBARIZE-PX-46–0-7L-GB,13811