22-letni trunek zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, dojrzewał w beczkach z dębu, w których wcześniej mieścił się ciemny rum. Single malt jest elementem serii Wood Finish, w której skład wchodzą dramy finiszujące w beczkach po winie Madera, Claret, Burgundy, Rioja, Moscatel, Gaja Barolo, Sauternes i Tawny Port. Benriach Dark Rum Finisz zachwyca akcentami trzciny cukrowej, ciemnych jagód, wanilii oraz kakao. Pozycja idealna dla doświadczonych smakoszy i wytrawnych degustatorów. Wspaniały pomysł na prezent – whisky nie tylko wybornie smakuje, ale i genialnie się prezentuje.

Odpowiednie szkło

Wprawieni degustatorzy wiedzą, jak istotne podczas konsumpcji bursztynowych trunków jest szkło. Kieliszek degustacyjny, kieliszek do białego wina lub szklanka typu tumbler. 22-letni dram warto skosztować na czysto – bez dodatków, w temperaturze pokojowej. Trunek został zamknięty w zgrabnej butelce, z szyją o średniej długości. Na froncie etykieta w fioletowym kolorze, który kojarzy się z rumem. Zarówno na etykiecie, jak i na tubie rycina przedstawiająca budynki gorzelni Benriach, a także złoty napis pełniący funkcję logo z zaakcentowaną literą „R”.

Suszone pomarańcze, brązowy cukier i żurawina

22-letni Benriach Dark Rum Finish prezentuje klasyczne dla rumu akcenty smakowe i aromatyczne, takie jak czerwone owoce i brązowy cukier.

Barwa: ciemne złoto;

Aromat: płatki owsiane i jęczmienne z gałką muszkatołową, suszonymi pomarańczami, żurawiną i brązowym cukrem;

Smak: lepki karmel, porcje moreli, gorzka czekolada, słodko-gorzka wanilia i delikatne przyprawy do pieczenia;

Finisz: słodki, kremowy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-22-YO-DARK-RUM-FINISH-46–0-7L-GB,13812