Złocisty trunek dojrzewał w czterech rodzajach dębowych beczek – po bourbonie, beczkach Virgin Oak, beczkach po czerwonym winie i beczkach po sherry Pedro Ximenez. Whisky zabutelkowana z mocą 46% alkoholu urzeka nutami wanilii, czekolady i czerwonych owoców. Każda z poszczególnych beczek odcisnęła swoje piętno na profilu smakowym single malta. 21-letni dram to  doskonała propozycja dla doświadczonego smakosza whisky.

W kieliszku degustacyjnym

Benriach Four Casks najlepiej degustować w specjalnie do tego celu przeznaczonym kieliszku lub szklance z grubym dnem. Trunek w temperaturze pokojowej, można serwować z dodatkiem kilku kropel źródlanej wody, która wzmocni smak i aromat. Whisky zamknięta została w zgrabnej butelce z intrygującą błękitną etykietą, w centrum której znajduje się nietypowa rycina, wykonana miedzianą kreską. Rysunek przedstawia budynek destylarni. Całość dostępna jest w tubie, w kolorze korespondującym z etykietą.

Cynamon i owoce w roli głównej

Delikatna lecz wyrazista, słodka i kremowa – whisky Benriach można opisać na wiele sposobów. 21-latek zachwyci każdego szerokim profilem smakowym i aromatycznym, gdzie na pierwszy plan wychodzą soczyste owoce i cynamon.

Barwa: złocisty bursztyn;

Aromat: trochę anyżu, wanilia, owoce i pomarańczowa skórka;

Smak: dużo cynamonu, czerwonych owoców i soczystego jęczmienia;

Finisz: długi i słodki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-21Y-FOUR-CASKS-46–0-7L-GB,12786