BENRIACH 17Y SEPTENDECIM 46% 0,7L
Benriach to gorzelnia, która specjalizuje się w intensywnie torfowych i dymnych słodach. Destylarnia została zbudowana w 1898 roku przez Johna Duffa. Domem zakładu są północne obszary regionu Speyside. Co ciekawe, gorzelnia produkuje swój własny słód, a jęczmień słodowany jest na podłodze. Źródłem wody jest Burnside Springs. Alembiki wykorzystywane w procesie destylacji mają typowy dla destylarni ze Speyside, gruszkowaty kształt. Benriach Septendecim dojrzewa przez 17 lat w dębowej beczce, a następnie jest zabutelkowany z mocą 46% alkoholu.
Torfowa whisky
Degustacja torfowego trunku to niemała przyjemność – na początek dobrze jest spróbować whisky bez dodatków, w odpowiednim do tego celu kieliszku lub szklance. Dodatnie kilku kropel źródlanej wody może złagodzić moc alkoholu i rozwinąć paletę aromatyczno-smakową. Trunek został zamknięty w wysokiej i zgrabnej butelce. Złote finezyjne napisy na czarnym tle etykiety oraz zdobienia i rycina przedstawiająca starą destylarnię, zwracają uwagę i sprawiają, że Benriach 17Y Septendecim stanowi kompletne przeciwieństwo minimalistycznego stylu.
Miodowe otulenie i torfowa moc
Dymny, ognisty single malt przybrany nutami orzechów i miodu oraz akordami zielonych jabłek zapewnia mocny, wyrazisty finisz.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: torf, nuty jabłek i prażonych orzechów, odrobina miodu;
Smak: dymny z ogniska, nuty skóry, słodycz, rodzynki z dodatkiem miodu i orzechów;
Finisz: mocny, nuty palonego węgla.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-17Y-SEPTENDECIM-46–0-7L,5534