10-letnia dymna i mocno torfowa whisky miała swoją premierę w 2020 roku. Destylat powstał na bazie jęczmienia suszonego torfem o poziomie fenoli w wysokości 50 ppm. Przez dekadę dojrzewał w mieszance beczek różnego rodzaju – po bourbonie, po rumie oraz w beczkach nigdy wcześniej nieużywanych. Zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. W palecie aromatyczno-smakowej Benriach The Smoky Ten można odnaleźć elementy czekolady i tropikalnych owoców. Tę dymną whisky najlepiej jest degustować bez dodatków w odpowiednim szkle – szklance typu tumbler lub kieliszku degustacyjnym. Wrażenia sensoryczne wzmocni dodatnie kilku kropel źródlanej wody.

Klasyczna elegancja

Butelka, w której została zamknięta whisky, prezentuje się niezwykle wytwornie. Przezroczyste szkło, pękata forma i szyjka średniej długości. W górnej części butelki wytłoczono emblemat marki z literą „B”. Uwagę zwraca również kwadratowa, biała etykieta. Całość dostępna jest w białej tubie, na której widoczny jest podpis master Distillera, a także rok założenia destylarni Benriach. To idealna pozycja zarówno dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze światem alkoholi mocnych, jak i wytrawnych koneserów i miłośników szkockich whisky.

Czekolada w parze z torfem i owocami

Benriach The Smoky leżakujący przez 10 lat w mieszane różnych beczek oferuje klasyczny torfowy charakter, któremu towarzyszą zaskakujące noty owoców i czekolady.

Barwa: jasne, ciepłe złoto;

Aromat: palone ognisko, golonka, tytoń, kubańskie cygaro, elementy wiśni i moreli;

Smak: czekolada z chilli, sól morska, wiatr z wybrzeża, dym i popiół, biała czekolada;

Finisz: jednocześnie wytrawny i otulający owocowymi nutami.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-10Y-THE-SMOKY-TEN-46–0-7L,13307

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BENRIACH-10Y-THE-SMOKY-TEN-46–0-7L-GB,12560