Trunek zadebiutował jesienią 2019 roku, ale wyjątkowa edycja powstała w 2014 roku. Mistrz destylacji – David Steward zestawił kilka różnych beczek z whisky, takich jak beczki po bourbonie z kolejnego napełnienia oraz beczki po sherry i połączył je następnie w kadzi zwanej „Tun”. Słody z aż 21 beczek spędziły w wielkiej kadzi, trzy miesiące. Whisky zabutelkowana z mocą 50,4% alkoholu, urzeka głębią akcentów kandyzowanej pomarańczy, pikantnego imbiru i kremowego miodu. Ten niezwykły trunek, swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza rzadkiemu procesowi szkockiej produkcji i ogromnej wyobraźni mistrza destylacji.

Powolna degustacja

Single malt najlepiej smakuje w specjalistycznym kieliszku degustacyjnym, do którego można dodać dwie lub trzy krople źródlanej wody. Jeśli nie macie takiego szkła, równie dobrze sprawdzi się kieliszek do białego wina. Whisky została zamknięta w pękatą, lekko profilowaną butelkę z obłą szyjką. Całość dopełnia biała etykieta z finezyjną czarną czcionką. Prosty elegancki charakter, przypadnie do gustu miłośnikom stylu minimalistycznego.

Słodycz na podniebieniu

Balvenie Tun 1509 Batch No. 6 pod złocistą barwą kryje pełen wachlarz smaków i aromatów, wśród których dominują fale wanilii, pomarańczy i miodu.

Barwa: słodki bursztyn;

Aromat: kandyzowane pomarańcze, wanilia i grzanki z miodem;

Smak: kremowy dąb, cukier, słodki syrop klonowy i miód;

Finisz: słodki, pełen cytrusów i miodu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALVENIE-TUN-1509-BATCH-6-50-4–0-7L,12579