17-letni single malt to dzieło mistrza słodowania – Davida Stewarta. Destylat dojrzewał początkowo w klasycznych dębowych beczkach, a pod sam koniec w beczkach po sherry. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Debiutował w 2012 roku. Gorzelnia Balvenie została zbudowana przez Williama J. Granta w 1892 roku. Z języka gaelickiego „balvenie” można przetłumaczyć jako „wioskę szczęścia”. Destylarnia Balvenie ma własną farmę, słodownię, dostęp do lokalnych źródeł wody i miejsce, w którym powstają beczki.

W koktajlu lub solo

Pozbawiony torfowego charakteru single malt doskonale nadaje się jako baza do alkoholowych koktajli. Wykorzystanie Balvenie Double Wood podkreśli i wzmocni charakter drinka. Oczywiście 17-latka można pić bez dodatków – w szklance z grubym dnem lub w specjalnym kieliszku degustacyjnym. Whisky została zamknięta w butelce z transparentnego szkła, na której odznacza się etykieta w kolorze brązowo-bordowym. Butelka dostępna jest w praktycznej tubie.

Słodycze i owoce w single malt whisky

Idealnie zbalansowana słodycz współgra świetnie z nutami mango. Akordy waniliowych ciastek komponują się z drzewnymi elementami, a finisz zachęca słodkimi owocami.

Barwa: rdzawy bursztyn;

Aromat: obecna przyprawa do ciasta, herbatniki, wiórki kokosowe, waniliowy krem, mango;

Smak: słodki karmel, drzewo dębu, cynamon, czekoladowy baton z białą pianką, szarlotka;

Finisz: słodkie owoce, karmel i drewno.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALVENIE-17Y-DOUBLE-WOOD-43–0-7L,3880