Trunek miał swoją premierę w 2013 roku. Dram dojrzewał w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia przez 12 lat, a następnie został zabutelkowany z mocą 47,8% alkoholu. Whisky pochodzi z limitowanej edycji, w której każda butelka jest ręcznie numerowana i oznaczona numerem beczki. Balvenie Single Barrel First Fill to trunek wyjątkowy – beczki pierwszego napełnienia uważane są bowiem za lepsze niż beczki ponownie napełniane. Gdy beczka po bourbonie po raz pierwszy zostanie wypełniona szkocką, drewno przenosi na smak i aromat trunku wszystkie zaklęte w dębowych klepkach nuty.

Dębowy aromat

Degustacja trunku będzie z pewnością bardziej udana, jeśli dodamy do whisky odrobinę krystalicznie czystej źródlanej wody. Single malta należy serwować w specjalnym kieliszku degustacyjnym lub w szklance z grubym dnem. Bursztynowy alkohol został zamknięty w lekko pękatej, obłej butelce z profilowaną szyjką o średniej długości. Etykieta na froncie ma biały kolor, na którym odznaczają się ciemne napisy poczynione finezyjną czcionką. Całość dostępna jest w białej tubie, którą zdobi rycina przedstawiająca drewnianą beczkę – oczywiście z pierwszego napełnienia.

Biszkopty w karmelu, dębowy finisz i akcenty przypraw

12-letni Balvenie pod złocistą szatą chowa smaki i aromaty prosto z beczki, wśród których wyróżniają się akcenty kolorowego syropu, kawy, karmelu i kremowego dębu.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: tostowy, słodki, akcenty przypraw i dębu, delikatny syrop klonowy, kawa;

Smak: jabłka w toffi, ziele angielskie, biszkopt, karmel i przyprawy;

Finisz: długi, intensywny, utrzymująca się słodycz i przyprawy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALVENIE-12Y-SINGLE-BARREL-I-47-8–0-7L,3873