Gorzelnia Balvenie rozpoczęła działalność w 1892 roku w miejscowości Duffton, mieszczącej się w regionie Speyside. Założycielem destylarni był Wiliam Grant. Zakład The Balvenie po dziś dzień pozostaje wierny tradycyjnym wartościom i metodom produkcji, a trunki powstające w gorzelni uważane są za jedne z najlepszych szkockich whisky. 12-letnia Balvenie to najpopularniejsza pozycja w portfolio marki. Recepturę Double Wood opracował Mistrz Gorzelnictwa David C. Steward. Bursztynowy płyn leżakujący co najmniej przez 12 lat w beczkach po whisky i amerykańskich beczkach po bourbonie, łączy się ze sobą. Destylat umieszczany jest na dodatkowe 9 miesięcy w beczkach z dębu hiszpańskiego po sherry Oloroso. Na sam koniec whisky przenosi się na 3-4 miesiące do dużych drewnianych kadzi.

W wersji saute

Balvenie 12YO Double Wood to trunek, który najlepiej smakuje bez dodatków. Do serwowania whisky najbardziej odpowiedni będzie oryginalny kieliszek degustacyjny. Single malt został zamknięty w butelce o kształcie inspirowanym formą alembików. Dolna część butelki jest zaokrąglona, a całość wykonana jest z jasnego szkła. Na froncie duża etykieta o kremowym tle, z wyczerpującymi informacjami dotyczącymi zawartości.

12-letnia doskonałość

Unikalny charakter Balvenie 12Y Double Wood zyskuje dzięki dojrzewaniu w dwóch różnych gatunkach drewna. Każda z beczek i czas przebywania trunku w nich dodaje inną, typową dla siebie gamę aromatów do powstałego single malta. Tradycyjne beczki dodają miękkości i delikatności, beczki po sherry nadają głębi i pełni smaku, a ostatnie miesiące w dużych kadziach pozwalają im się harmonijnie połączyć.

Kolor: złocisty;

Nos: słodki i delikatny, sherry Oloroso, miód, wanilia, toffi, karmel, pomarańcze, suszone owoce, przyprawy korzenne, cynamon;

Smak: gładki i łagodny, orzechy w miodzie, pikantny cynamon, sherry, wanilia, gorzka czekolada;

Finisz: długi i rozgrzewający, cynamon, miód, suszone owoce, dąb.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALVENIE-12Y-DOUBLE-WOOD-40–0-7L,3871