30-letni Ballantine’s zabutelkowany z mocą 43% alkoholu to jedna z droższych szkockich whisky klasy premium, które są dostępne na rynku. Trunek urzeka ekskluzywnym smakiem i intensywnym aromatem. Ten blend zawiera najrzadsze whisky pochodzące z gorzelni, które już nie funkcjonują. 30-letnia maturacja przydała whisky niepowtarzalnych walorów smakowych i aromatycznych. Twórcą Ballantine’s 30Y jest George Robertson. Trunek jest laureatem wielu nagród i wyróżnień między innymi – The Scotch Whisky Masters, International Wine and Spirits Challenge, International Spirits Challenge.

Nie (typowa) butelka

Tak luksusowy, wyrafinowany i ekskluzywny alkohol, należy degustować bez dodatków, w odpowiednim szkle. Trunek został zamknięty w nietypową dla marki słynącej z kwadratowych form, butelkę o obłym kształcie z dość długą szyjką. Szkło w kolorze ciemnego brązu zdobi beżowa, delikatna etykieta. Całość dopełnia łacińska sentencja „Amicus Humani Generis”, czyli „przyjaciel rodzaju ludzkiego”.

Zrównoważone drzewne nuty

Doświadczony Stillman czuwa nad całym procesem produkcji szkockiego blendu. Każdy krok jest dopięty na ostatni guzik i wpływa na końcowy efekt. Długie leżakowanie w dębowych beczkach nadaje whisky drzewnego posmaku, który jednak nie ma wcale dominującego charakteru. Inne, zwłaszcza owocowe i ziołowe elementy, równoważą finalny smak i aromat alkoholu.

Kolor: intensywne, stare złoto;

Aromat: dębowe nuty, aromaty owocowe – gruszka i brzoskwinia, wanilia;

Smak: akcenty miodowe i waniliowe, nuty owocowe i kwiatowe;

Finisz: zaskakująco długi, bogaty w smak.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALLANTINE-S-30Y-40–0-7L,3513