21-letni trunek zadebiutował na rynku w 1993 roku. Ballantine’s 21Y wyróżnia się luksusowym i wyszukanym charakterem. To bardzo popularna pozycja w portfolio znawców trunków oraz miłośników szkockich blendów. Założycielem marki Ballantine’s, która powstała w 1827 roku był George Ballantine. Ekskluzywna wersja klasycznego Ballantine’sa składa się z wielu destylatów między innymi tych pochodzących z gorzelni w Miltonduff i Glenburgie.

Na kościach lodu

Whisky tej klasy najlepiej smakuje na kościach lodu, w szklanicy z grubym dnem. Powolna degustacja ułatwi percepcję wszystkich nut smakowych i aromatycznych zawartych w trunku. Szkocki blend został zamknięty w butelce o smukłym, podłużnym kształcie. Etykieta w bladoróżowym kolorze, ozdobiona złotymi i zielonymi akcentami, prezentuje się niezwykle elegancko i klasycznie. Na butelce widoczny jest również herb marki, na którym obok flag Szkocji, wzrok przykuwają cztery symbole whisky – woda, jęczmień, alembik i beczki. To idealna pozycja na wieczór z przyjaciółmi, samotną kontemplację czy jako prezent dla wyjątkowej osoby.

Słodycz i pikanteria jednocześnie

21-letni Ballantine’s oferuje mocny, charakterystyczny smak z wyczuwalną nutą korzenną. Paleta smaków i aromatów jest dość szeroka i mimo przewagi słodkich składników, wyróżnia się wyczuwalną pikanterią obecną w finiszu.

Kolor: miedziany, dość ciemny;

Aromat: wyczuwalny miód i jabłka, nuta kwiatowa, wanilia, orzech, cherry, przyprawy korzenne;

Smak: przyprawy korzenne, lukrecja, miód, gruszka, wanilia, jabłko, orzech, nuta dymu;

Finisz: długi, słodki, na końcu pieprzny.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALLANTINE-S-21Y-40–0-7L,3512