17-letnia blended whisky, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu, w klasycznej butelce z zielonego szkła. Pierwszy debiut mieszanka miała w 1937 roku i wówczas składała się z destylatów z gorzelni takich jak Balblair, Glencadam, Ardbeg, Scapa, Pulteney czy Glenburgie. Współcześnie lista gorzelni, które nawiązały współpracę z marką Ballantine’s nie jest znana. W trunku wyczuwalne są nuty czekolady, wrzosu, słodkich gruszek, wanilii, a nawet dymu.

Herb szkockiej marki

Whisky smakuje doskonale degustowana na czysto – bez dodatków. Do konsumpcji trunku dobrze jest wykorzystać niską szklankę z grubym dnem. Dobrym pomysłem jest również dodanie kilku kostek lodu, które sprawdzą się podczas cieplejszego popołudnia. Wytrawni koneserzy mogą pokusić się o dodanie kilku kropel źródlanej wody, która wydobędzie drzemiące w whisky nuty smakowe i aromatyczne. Bursztynowy płyn został zamknięty w zgrabnej butelce, wykonanej z zielonego szkła. Na froncie wzrok przykuwa herb marki prezentujący – jęczmień, wodę, alembiki i dębowe beczki.

Soczyste gruszki, banany w miodzie i zioła z ogrodu

17-letnia mieszanka szkockiej marki Ballantine’s tym razem prezentuje słodką i otulającą stronę whisky. Przygotujcie się na fale słodkiej gruszki, maślane ciasto i finezyjny dym kwiatowy.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: delikatny dąb, gruszka z sadu, ciasto drożdżowe z masłem i kwiecisty dym;

Smak: słodki, lekko owocowy, wanilia, pieczone jabłka, karmel i zioła z ogrodu;

Finisz: nuty miodu, fale suchego siana i finezyjnego tytoniu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALLANTINE-S-17Y-40–0-7L-GB,9869