Jedna z najpopularniejszych blended whisky na świecie. Wyjątkowy smak Ballantine’s zawdzięcza poszczególnym blendom wykorzystanym do produkcji, które kształtują finalny charakter trunku. Mieszanki pochodzące z Lowlands oferują owocowo-kwiatowe aromaty i delikatność, a te wywodzące się z Highlands determinują mocniejszy smak, z lekko torfowymi falami. Produkcję whisky rozpoczyna słodowanie, suszenie, mielenie, fermentacja, destylacja, leżakowania i butelkowanie. Proces fermentacji odbywa się w kadziach wykonanych ze stali nierdzewnej lub sosny oregońskiej i trwa przez maksymalnie 3 doby. Podwójna destylacja zachodzi w alembikach. Maturacja trwa co najmniej 3 lata – ale w przypadku tej konkretnej whisky odbywa się przez 12 długich lat.

Perfekcyjny blend

12-letnia blended whisky nie może być degustowana inaczej jak bez dodatków – opcjonalnie na kościach lodu. Serwując trunek, warto zwrócić uwagę na szkło – tutaj sprawdzi się genialnie szklanka typu old-fashioned. Całość została zamknięta w charakterystyczną dla marki butelkę o kwadratowym kształcie. Na froncie szkła widoczna jest duża etykieta w szlachetnym kolorze niebieskim. Butelka dostępna jest w eleganckim kartonie.

Kremowa słodycz

12-letni Ballantine’s po długiej maturacji osiąga miodowy i kremowy smak. Taki czas beczkowania czyni produkt luksusowym i potęguje jego walory. Ulubiona whisky Jacka Gobudy’ego stanie się faworytem smakoszy i degustatorów oraz wielbicieli delikatnej słodyczy.

Kolor: miodowo-kremowy;

Aromat: wyczuwalny miód, drzewo dębu i wanilia;

Smak: delikatny, niewymuszony, nuty czekolady, jabłka i wanilii;

Finisz: długi, zaskakująco rześki dzięki kwiatowym akcentom.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALLANTINE-S-12Y-40–0-7L-KARTON,8450