BALBLAIR 15Y 46%
Gorzelnię Balblair stworzył John Ross w 1790 roku. Według historycznych doniesień destylarnia jest nie tylko jednym z najbardziej wysuniętych na północ zakładów w Szkocji, ale również najstarszą działającą gorzelnią w tym kraju. 15-letnia Balblair powstaje na bazie krystalicznie czystej wody, pochodzącej ze źródła Ault Dearg. Źródło to wypływa ze wzgórza Struie i rozpoczyna swoją trwającą 4,5 kilometra wędrówkę po pokładach kruchego torfu, trafiając ostatecznie do destylarni. Trunek leżakuje przez 15 lat w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie oraz w beczkach z dębu hiszpańskiego po sherry. Whisky nie jest filtrowana na zimno i nie ma dodatku barwnika.
Niepowtarzalny design
Butelka, w której zamknięty został trunek wyróżnia się wyjątkowym wyglądem – jest masywna, ciężka, szeroka i lekko spłaszczona na boki. Została ona zamknięta drewnianym, czarnym korkiem, ozdobionym grawerem. Na froncie butelki znajdują się dwie etykiety – górna, w kolorze czarnym o prostokątnej formie i dolna kremowo-biała mniejsza etykietka z niezbędnymi informacjami dotyczącymi whisky. Butelka umieszczona jest w pudełku w stonowanym kolorze morskiej zieleni.
Bombowa mieszanka owoców i sherry
15-letni Balblair Whisky jest niezwykle zróżnicowana, posiada piękne, bogate wnętrze i znakomity, długi finisz. Moc najprzeróżniejszych owoców, w tym banana, mango, melona, gruszki, jabłka czy moreli, podparta jest fundamentem w postaci akcentów pochodzących z beczek first fill sherry – a to piernika, a to śliwki w likierze, a także między innymi migdałów, czekolady czy orzechów. Nie zapomnijmy jednak, że w 15-letniej Balblair Whisky znajdziemy także nieco pikantnych i bardzo wyrazistych przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, imbir, kardamon czy cynamon, które uzupełnią i ubogacą jej strukturę, nadając jej naprawdę solidnego, godnego uwagi sznytu i polotu.
Nos: miód, skóra, pikantny piernik, śliwka, skórki cytryny i pomarańczy, limonka, mango, gruszka, brzoskwinia, morela, melon, jabłka z cynamonem, pikantne ciasteczka, kawa, orzechy, sułtanki, wanilia, kardamon, imbir, pieprz;
Smak: ciemna czekolada, jabłka z cynamonem, gruszki, brzoskwinie, cytrusy, banany, guawa, melon, rodzynki, toffi, anyż, palony karmel, biszkopt, migdały, orzechy laskowe, wanilia, pikantny dąb, imbir, cynamon;
Finisz: brzoskwinia, miód, orzech laskowy, gorzka czekolada, nugat, rodzynki, wytrawny dżem pomarańczowy, pikantna cytryna, dąb, cynamon, gałka muszkatołowa, skóra.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALBLAIR-15Y-46–0-7L,9796