Nazwę „Balblair” można przetłumaczyć z języka gaelickiego jako „miejsce bitwy” lub „miasteczko na równinie”. 12-letni trunek powstaje w pobliżu niewielkiego miasteczka Edderton – to właśnie tam znajduje się źródło krystalicznie czystej wody o nazwie Ault Dearg, z której dobrodziejstw korzysta gorzelnia. Whisky leżakuje przez 12 lat w kombinacji podwójnie opalanych beczek wykonanych z amerykańskiego dębu i beczek klasycznych po bourbonie. Balblair 12Y zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, nie jest barwiony, oddaje charakter regionu Highland.

Z kostką lodu

12-letnia Balblair Whisky nie potrzebuje zbyt wiele dodatków – w zupełności wystarczy kostka lodu. Trunek pasuje do wielu potraw i z powodzeniem można go podawać do makaronów, grillowanych warzyw czy mięs. Whisky została zamknięta w charakterystyczną butelkę przypominającą kształtem karafkę.

Letnie śniadanie na bogato

12-letnia Balblair Whisky to przede wszystkim moc owoców – owoców sadu, jabłek, gruszek, a także mix owoców tropikalnych. Mango, banan i cytrusy pięknie współgrają ze „śniadaniowymi” akcentami płatków zbożowych. Słodka nuta miodu zapewni „niebo w gębie”, a wszystkiego dopełnią wyraziste i nie do przeoczenia, mniej lub bardziej zaskakujące, nuty korzeni, przypraw, ale i kakao, marcepanu, sułtanek czy nawet lakieru do drewna. 12-letnia Balblair Whisky to pełne bogactwo i duma największego regionu produkcji szkockiej whisky.

Nos: cytryna (skórka, beza), pomarańcza, zielone jabłko, gruszka, limonka, płatki owsiane, morela, miód, banan, mango, kokos, sułtanki, budyń waniliowy, cukier puder, odrobina dębiny, gałki muszkatołowej, nuty lakieru do drewna;

Smak: jabłka, miód, wosk pszczeli, brzoskwinia, cytryna, gruszka, słód, musli, gorzka dębina, marcepan, migdał, lukrecja, ciemna czekolada, pieprz, cynamon;

Finisz: skóra, wanilia, brzoskwinia, miód, cytryna, jabłko, nugat, kakao, wióry dębowe, cynamon, biały pieprz.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BALBLAIR-12Y-46–0-7L,9795