7-letni bourbon klasy premium produkowany przez koncern Beam Suntory, zadebiutował w roku 1992. Whiskey zabutelkowana z mocą 53,5% alkoholu, nawiązuje nazwą do przedstawiciela szóstego pokolenia rodu Beamow – Bakera Beama. Trunek to Kentucky Straight Bourbon co oznacza, że został on wytworzony zgodnie z prawnymi wymogami związanymi z procesem technologicznym w stanie Kentucky. Baker’s został wydestylowany z mieszanki zboża składającej się z 70% kukurydzy, 16% żyta i 14% jęczmienia. Trunek leżakował w świeżo wypalanych dębowych beczkach, na najwyższych piętrach magazynu, gdzie wahania temperatury zintensyfikowały proces „oddychania” beczek.

Dopasowany

Bourbon pasuje praktycznie do każdego dnia – szczególnie tego z kuchni amerykańskiej. Baker’s to doskonały kompan wędzonego boczku czy słodkich pancaków. Trunek został zamknięty w butelkę o klasycznym kształcie, lekko zwężoną u góry. Całość w centralnej części zdobi etykieta, z charakterystyczną literą „B” na froncie. To obowiązkowa pozycja dla koneserów amerykańskich bourbonów i nie tylko.

Nota degustacyjna

Kolor: ciemno-bursztynowy;

Zapach: prażone orzechy, wanilia, drożdżowy, kandyzowane owoce, toffi, słodka mleczna czekolada;

Smak: słodki, waniliowy z wyraźnymi akcentami kokosa, na drugim planie karmel, lekka pikanteria, cynamon;

Finisz: średnio-długi, ostry, słodko-owocowy z delikatną dębową goryczką.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_BAKER-S-7Y-53-5–0-7L,3537