Wielokrotnie nagradzana single malt, zabutelkowana z mocą 46% alkoholu. Trunek ten dojrzewał w trzech rodzajach beczek – po bourbonie, quarter cask i 500-litrowych beczkach typu puncheon. Whisky wykazuje surowy, silnie torfowy charakter, który subtelnie udelikatniają akcenty mlecznej czekolady, wanilii, karmelu i płatków śniadaniowych. Potrójna maturacja determinuje różnorodność palety aromatyczno-smakowej trunku.

Złoty ptak

Ardmore Triple Wood doskonale smakuje w specjalnym kieliszku degustacyjnym, do którego można dodać kilka kropel źródlanej wody. Ciekawą alternatywą jest degustacja trunku z klasycznej szklanki typu tumbler. Whisky została zamknięta w butelce o lekko kanciastym kształcie, z szyjką o średniej długości. Uwagę przykuwa etykieta – bogato zdobiona linearną mapą okolic gorzelni oraz złocistym ptakiem o rozpostartych skrzydłach. Całość dostępna jest w białej, blaszanej tubie. To pozycja idealna dla osób, które będą w stanie docenić wyjątkowy charakter trunku. Potrójna maturacja, złożony charakter oraz piękne opakowanie – to z pewnością największe zalety szkockiego single malta.

Torf, wanilia i rodzynki

Ardmore Triple Wood to whisky elegancka. Spodziewajcie się akcentów wyrafinowanego torfu, ale również delikatnych fal czerwonych owoców.

Barwa: złoto;

Aromat: czekolada i miód, czerwone jagody, subtelny torf;

Smak: pieprzne toffi, rodzynki i mocna wanilia;

Finisz: przydymiony, wytrawny.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ARDMORE-TRIPLE-WOOD-46–1L,11354