AMRUT RAJ IGALA 40%
Trunek produkowany z pendżabskiego słodu jęczmiennego, leżakowany w beczkach po bourbonie. Amrut Raj Igala to single malt pozbawiony sztucznych barwników, o wyjątkowo mocnych nutach owoców cytrusowych, z elementami torfu i czarnego pieprzu. W wolnym tłumaczeniu „raj igala” oznacza „król orłów” – za nazwą stoi między innymi nowatorskie podejście do destylacji. Whisky to produkt przedsiębiorstwa Amrut Distilleries Ltd, które powstało w 1948 roku.
Degustacja
Do powolnej kontemplacji trunku Amrut Raj Igala doskonale nadaje się specjalny kieliszek degustacyjny lub szklanka z grubym dnem typu tumbler. Whisky warto pić bez dodatków – opcjonalnie z niewielką ilością wody źródlanej. Bursztynowy alkohol dobrze sprawdzi się również jako składnik koktajlu – np. Whisky Sour lub Mint Julep. Single malt został zamknięty w butelce z bezbarwnego szkła, o smukłym kształcie i długiej szyjce, zwieńczonej złotym korkiem. Na butelce umieszczono etykietę, która przykuwa spojrzenia złoto-białymi napisami.
Miód, owoce, nuty torfu i czarnego pieprzu
Słodko-owocowa whisky Amrut Raj Igala to bogaty w smaki i aromaty trunek prosto z Indii. Lokalne składniki i opracowana produkcja pozwala stworzyć pozycję o przyjemnych nutach owoców, dębu, wanilii i czarnego pieprzu.
Barwa: złoto;
Aromat: na wstępie gruszka i brzoskwinia, prażony dąb, bogata wanilia i jęczmień;
Smak: miód, owoce, lekki dym, czarny pieprz;
Finisz: ciepły torf, słodka lukrecja.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AMRUT-RAJ-IGALA-40–0-7L,8288