AMRUT PEATED INDIAN MALT 46%
Intensywnie wędzona wersja najsłynniejszego single malta w Indiach. Zabutelkowany z mocą 46% alkoholu trunek, jest wyjątkowo wysoko oceniany i ceniony na całym świecie. Firmę Amrut założyć w 1948 roku Radhakrishna Jagdale i pierwotnie nazywała się ona „Amrut Laboratories”. Whisky ta jest produkowana przy wykorzystaniu torfowanego szkockiego jęczmienia z Bairds Malting, w pobliżu Inverness w Szkocji. Jest to idealna baza do zacieru, który jest potrzebny w kolejnych etapach produkcji. Amrut leżakuje w beczkach przez co najmniej 6 lat.
Foodpairing
Torfowa whisky wspaniale smakuje podana w towarzystwie aromatycznej ryby. Morskie smaki i single malt to duet idealny. Degustacja trunku powinna odbywać się specjalnie do tego przeznaczonym szkle – kieliszku degustacyjnym lub szklance z gruby dnem. Do bursztynowego trunku można dodać kilka kropel wody, która wzmocni doznania smakowe i aromatyczne. Amrut Peated Indian Malt został zamknięty w klasyczną – wysoką i smukłą butelkę, którą zdobi srebrno-szara etykieta. Całość zapakowana jest w ozdobne pudełko, spójne z produktem.
Torf i cytrusy
Sama nazwa trunku wskazuje, że mamy do czynienia z mocno dymnym alkoholem. Nuty palonego ogniska i fenoli to cecha charakterystyczna trunku Amrut Peated Indian Malt. Dodatkowego charakteru dodają cytrusowe elementy.
Barwa: rdzawa;
Aromat: dość torfowy, skóra, cytrusy;
Smak: cukier melasowy, torf, pikanteria;
Finisz: krystaliczna głębia, wanilia, toffi i fenole.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AMRUT-PEATED-INDIAN-MALT-46–0-7L,5714