AMRUT INDIAN FUSION SINGLE 50,0%
Wyjątkowość Amrut Fusion polega na tym, że jest wytwarzany ze słodu jęczmiennego pochodzącego ze Szkocji i Indii. Trunek zachwyca cytrusowymi nutami, przyprawami i odrobiną dymu. Zabutelkowany z mocą 50% alkoholu, urzeka długo utrzymującym się w ustach finiszem. Amrut Fusion zajmuje wysokie miejsce w rankingach na najlepszą whisky typu single malt na świecie. Zadebiutował w 2004 roku dzięki wizjonerowi – Neelkanta Rao Jagdale. Jęczmień wykorzystywany podczas produkcji jest mielony, tłuczony, fermentowany i destylowany w małych partiach, dzięki czemu cudowny aromat zostaje zachowany. Dojrzewanie odbywa się w dębowych beczkach po bourbonie. Po tym czasie whisky jest butelkowana bez chłodzenia, co sprawia, że nadal zachowuje swój niepowtarzalny smak.
Jak należy
Ten uznany single malt najlepiej degustować na czysto lub z dodatkiem kilku kropli krystalicznej wody, bez gazu. Do kontemplacji wszystkich obecnych w trunku nut smakowo-aromatycznych, należy wybrać odpowiednie szkło – kieliszek degustacyjny lub szklankę typu tumbler. Amrut Indian Fusion został zamknięty w zgrabną butelkę, o lekko profilowanym kształcie ze żłobioną szyjką. Butelka została wykonana z bezbarwnego szkła, a na jej froncie znajduje się ciemna etykieta.
Dym, przyprawy i cytrusy
Amrut Fusion, butelkowany z mocą 50% alkoholu, zachwyca fuzją surowych smaków pełnych dymu z ciepłymi akcentami przypraw i leśnych owoców.
Barwa: złoto z refleksami;
Aromat: cytrusowy, przyprawy i dym, tytoń;
Smak: dąb, lekko wędzony słód, owoce leśne, ziele angielskie i gałka muszkatołowa;
Finisz: słodki i dymny, długi.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AMRUT-INDIAN-FUSION-SINGLE-50-0–0-7L,3502