Whisky powstaje w destylarni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery, która położna jest nad Morzem Wewnętrznym, w portowym Akashi. Nad jakością wytwarzanych trunków czuwa Mikio Hiraishi. Japońska blended whisky została stworzona w 45% z whisky słodowej, leżakowanej w beczkach z amerykańskiego dębu. Trunek zachowuje idealny balans pomiędzy gładkością i cielesnością zbożowej whisky a złożonością smaków oraz aromatów destylatów słodowych. Ta blended whisky świetnie nadaje się do degustacji w gronie przyjaciół.

Minimalizm

W niezwykle prostym, kartonowym pudełku, z etykietą, na której widoczne są podstawowe informacje dotyczące trunku, zamknięta została klasyczna butelka o owalnym kształcie. Ta pozorna prostota i minimalizm, kryją w sobie trunek, który wybornie smakuje w podany na kościach lodu lub w towarzystwie napojów gazowanych czy soków.

Spójny, świeży, z delikatną dębiną, owocami i wanilią

Nuty dymne niemal niewyczuwalne. Whisky w smaku okrągła i przyjemna. Swoistą wytrawność łagodzą nuty wanilii i biszkopta. Wyczuwalny dąb, w tle przyprawy korzenne i suszone cytrusy oraz drzewo sandałowe. Finisz średnio długi, wytrawny, bardzo delikatnie dymny z nutą czarnego pieprzu.

Nos: dębina, wanilia, suszone i świeże cytrusy, imbir.

Smak: wytrawny, nuty wanilii, biszkopta, drzewa sandałowego i czarnego pieprzu.

Finisz: dębina, delikatnie dymny, czarny pieprz.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AKASHI-JAPANESE-MEISEI-40–0-5L-GB,3784