AKASHI JAPANESE BLENDED 40%
Trunek powstaje w destylarni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery, położonej nad Morzem Wewnętrznym, w portowym Akashi, niedaleko Osaki. Gorzelnia uprawnienia do produkcji whisky ma już od 1919 roku, ale dopiero w 1961 roku zaczęła destylować. Jest to jeden z najmniejszych japońskich zakładów, co wpływa na niezwykłą wartość whisky Akashi. Co ciekawe – Akashi tworzy się sezonowo, a destylacja odbywa się w okresie letnim. W Japonii funkcję Master Distillera piastuje Toji, czyli mistrz sake.
Destylaty słodowe i zbożowe
Akashi Japanese Blended leżakuje 5 lat, z czego trzy pierwsze lata spędza w beczkach z amerykańskiego dębu, a dwa kolejne finiszuje w beczkach po sherry. Trunek wyróżnia się doskonałym balansem – jest on jednocześnie świeży i żywy, a do tego solidnie zbudowany. Whisky idealnie nadaje się do degustacji bez dodatków oraz w połączeniu z napojami gazowanymi lub sokami. Blended whisky została zamknięta w prostej butelce, z białą etykietą. Uwagę przykuwają złocone litery oraz czerwona pieczęć Eigashimy.
Akashi White Oak Blended noty degustacyjne
Nos: świeży, drewno dębowe, owoce cytrusowe, czarna wiśnia, nuty toffi;
Smak: płatki owsiane, orzeszki pinii i wanilia, kandyzowane cytrusy;
Finisz: toffi, suszona morela, pieprz i przyprawy korzenne.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AKASHI-JAPANESE-BLENDED-40–0-5L-GB,3500