AKASHI JAPANESE 46%
Domem gorzelni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery jest portowe Akashi, położone niedaleko Osaki, nad Morzem Wewnętrznym. Zakład zaczął destylować w roku 1961, ale prawa do destylacji uzyskał już w 1919 roku. W 1984 roku przebudowano gorzelnię i ukształtowano kierunek jej rozwoju na najbliższe lata. Whisky wytwarza się w destylarni sezonowo – latem, a pieczę nad tym procesem sprawuje Toji. Akashi Single Malt to pieczołowite połączenie siedmio, pięcio i czteroletnich destylatów słodowych, które leżakowały w beczkach z amerykańskiego dębu, beczkach po bourbonie oraz sherry.
Różnorodność
Trunek urzeka różnorodnością smaków i aromatów. Owocowy charakter przełamany jest falami świeżego drewna i torfu. Paleta smakowo-aromatyczna jest bogata, dojrzała i przyjemna. Akashi Single Malt jest niefiltrowana na zimno i niebarwiona karmelem. Whisky najlepiej degustować bez zbędnych dodatków. Całość zamknięta jest w klasycznej owalnej butelce, na której widnieje prosta etykieta, ze znakiem Eigashimy. Butelka ukryta jest w pudełku, co sprawia, że jest to pozycja doskonała na prezent nie tylko dla miłośników japońskich whisky.
Noty degustacyjne
Nos: na początku niezwykle świeży i lekki, nuty drewna, słodu, bourbona i goździka, potem aromaty suszonych i kandyzowanych owoców, śliwki i przypraw korzennych, spowite delikatnym torfem.
Smak: lekko słodkawy i przyjemny, dominują owoce, a także lekki dym, toffi, imbir, odrobina torfu oraz jałowca.
Finisz: dymny, delikatnie taniczny, w tle śliwka oraz ledwo wyczuwalny rum i przyprawy korzenne.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AKASHI-JAPANESE-46–0-5L-GB,7523