Whisky powstaje w destylarni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery, której domem jest portowe Akashi, położone nad Morzem Wewnętrznym. Nad jakością wytwarzanych trunków czuwa Mikio Hiraishi. Akashi destyluje się sezonowo – w okresie letnim. Produkcja odbywa się w jednym pomieszczeniu, a dębowe beczki z leżakującym trunkiem przechowuje się na terenie całej gorzelni.

Toji

To mistrz sake, który odpowiada w destylarni za charakter i jakość whisky. W zakładzie korzysta się ze znacznie mniejszych alembików w porównaniu z tymi w szkockich gorzelniach. Destylaty Akashi nie wymagają długiego leżakowania i wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz zapachowymi. 5-letni single malt łączy spokojny orientalny klimat z nieokiełznanym morzem. Już pierwsze łyki trunku, przenoszą degustującego na nadmorską plażę, a finisz daje przyjemne uczucie relaksu i spełnienia.

Noty degustacyjne

Nos: czarna wiśnia, delikatne przyprawy korzenne i suszone owoce, delikatny dym torfowy;

Smak: jedwabisty, z nutami jabłka i bakalii, piernika i cytrusów, w tle świeżo wyprawiona skóra;

Finisz: mięta pieprzowa, cynamon, ledwie wyczuwalne nuty tytoniu i czekolady.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_AKASHI-5Y-SHERRY-CASK-50–0-5L-GB,7788