Słodowy trunek wprowadzony na rynek w 2008 roku zdobył uznanie największych koneserów i miłośników whisky. 18-letni single malt zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Domem destylarni Aberlour jest region Speyside. Gorzelnia została wybudowana w 1879 roku przez Jamesa Flaminga. Wcześniej w tym samym mieście funkcjonował zakład o identycznej nazwie. 18-letni Aberlour wyróżnia się silnie owocowym profilem. Trunek dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso, co obfituje wyraźnymi nutami przypraw, toffi i rodzynek.

Przykuwa spojrzenia

18 lat dojrzewania w beczce zobowiązuje do tego, aby whisky pić bez żadnych dodatków – najlepiej w specjalistycznym szkle. Butelka, w której zamknięty jest trunek, zwraca uwagę – obła forma, krótka szyjka i pękaty kształt. Na tafli szkła wytłoczono nazwę gorzelni i rok jej założenia. To obowiązkowa pozycja w kolekcji doświadczonych smakoszy, którzy docenią jej wyjątkowość i niebanalny smak oraz aromat.

Rozgrzewające przyprawy, ciepła czekolada i ciągnące się toffi

Trzeba przyznać, że ten 18-letni single malt pełen jest ciepłych, otulających i rozgrzewających fal – wręcz idealnych na okres jesienno-zimowy, kiedy jedyne, o czym marzymy to spokojny wieczór pod kocem z dobrą książką.

Barwa: ciemny, ciepły bursztyn;

Aromat: kremowy,roztopione masło, wanilia i miód;

Smak: jabłka i pomarańcze, sherry, sułtanki i wanilia;

Finisz: jeszcze więcej czekolady, rodzynek i oleistego karmelu.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERLOUR-18Y-43–0-5L,9229