16-letni single malt dojrzewał w dwóch rodzajach beczek – klasycznych beczkach dębowych i beczkach po sherry. Zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, wypełniony nutami śliwek i rodzynek. Ta whisky z samego serca Speyside zaliczana jest do najsłodszych i najlżejszych szkockich single maltów. Marka Aberlour od 1975 roku znajduje się pod skrzydłami francuskiego przedsiębiorstwa Pernod Ricard. Destylarnia korzysta z czterech alembików, gdzie odbywa się destylacja whisky. Charakter 16-latka kształtuje proces maturacji.

Sad i kwiatowy ogród

Po dodaniu do trunku kilku kropel źródlanej wody wydobywają się nuty rabarbaru, palonego dębu i słodkiej krówki. Whisky należy degustować w odpowiednim szkle – najlepiej w tym celu sprawdzi się niska szklanka z grubym dnem lub specjalny kieliszek. Aberlour 16Y został zamknięty w pękatej butelce, wykonanej z bezbarwnego szkła, o niedługiej, wyprofilowanej szyjce. Całość dopełnia beżowa etykieta, zdobiona złotą czcionką. Trunek ten jest finalistą wielu branżowych konkursów i został doceniony przez uznanych krytyków i koneserów whisky.

Owoce leśne, śliwki i dąb

Aberlour 16 Yeard Old to idealne połączenie słodyczy owoców z nutami przyjemnego dla podniebienia dębu i delikatnych akcentów kwiatowych.

Barwa: bursztyn;

Aromat: śliwka, dżem malinowy, pomarańcza, cynamon, nuty kwiatowe i miód;

Smak: owoce leśne, słodka śliwka, rabarbar, nuty przypraw, dąb i toffi;

Finisz: elegancki, dość długi, z przewagą owoców, delikatne akcenty kwiatów.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERLOUR-16Y-40–0-7L-GB,8465