14-letni single malt pochodzący z gorzelni Aberlour. Trunek dojrzewał w kombinacji beczek po sherry Oloroso i beczek z amerykańskiego dębu z pierwszego napełnienia. Zachwyca nutami przepełnionymi toffi, czekoladą i skórką pomarańczową. Zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, przykuwa uwagę, butelką o nietypowej formie.  Whisky Aberlour wytwarzana jest ze szkockiego jęczmienia, który słodowany jest przez około 7 dni, a potem suszony bez użycia torfu. Po procesie suszenia zboże jest mielone i tłuczone z wodą, która pochodzi ze studni Św. Drostana. Następnie jęczmień jest fermentowany i dwukrotnie destylowany w miedzianych aparatach destylacyjnych.

Ciekawa butelka

Aberlour 14Y zamknięty jest w butelce o ciekawym kształcie – obłe i pękate szkło, krótka szyjka, a w centrum wytłoczona nazwa marki oraz rok rozpoczęcia destylacji. Poniżej tego kremowa etykieta, z najważniejszymi informacjami dotyczącymi trunku. Whisky doskonale nadaje się do degustacji w gronie przyjaciół i idealnie sprawdzi się jako prezent, podarowany z okazji urodzin, jubileuszu, imienin.

Whisky o barwie zachodzącego słońca

14-letni single malt z destylarni Aberlour dużo czerpie z maturacji w beczkach po sherry. Odpowiadają one za obecność owocowych akcentów oraz nut przypraw.

Barwa: zachód słońca;

Aromat: przyprawy, goździki, czekolada i skórka pomarańczy;

Smak: nuty wiśni, kawy, świeżej mięty i kardamonu;

Finisz: długi, nuty przypraw i miodowej słodyczy.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERLOUR-14Y-40–0-7L,12906