ABERLOUR 10Y FOREST RESERVE 40%
Trunek ten spędził dekadę w dębowych beczkach z białego dębu po bourbonie, a następnie finiszował w beczkach po sherry i beczkach z dębu francuskiego Limousin. Single malt został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Whisky urzeka kremowymi falami i akcentami wypełnionymi orzeźwiającymi cytrusami, wanilią i toffi. Słowo „Aberlour” wywodzi się z języka gaelickiego i oznacza „ujście rzeki” lub „miejsce spotkania rzek”.
Powolna degustacja
Single malt najlepiej smakować na czysto – bez dodatków. Dobrym pomysłem jest dodanie kilku kropel źródlanej wody, która poszerzy profil smakowy i aromatyczny trunku. Na butelce, w której została zamknięta whisky, widnieje biała etykieta o brązowych napisach – całość prezentuje się klasycznie, elegancko i przejrzyście. To pozycja, która przypadnie do gustu szczególnie mocno wielbicielom drewna. Whisky sprawdzi się jako prezent – w zasadzie dla każdego.
Konfitura jagodowa obok kremowej wanilii
10-letni Aberlour Forest Reserve to kwintesencja kremowych i otulających akcentów smakowych. Tutaj rządzi dąb, karmel i wanilia.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: świeży dąb, cytrusy, konfitura jagodowa i wanilia;
Smak: toffi, pralina, rodzynki, wanilia i karmel;
Finisz: kandyzowany imbir, akcenty pieprzu, ciastka owsiane i rodzynki.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERLOUR-10Y-FOREST-RESERVE-40–0-7L,11780