ABERFELDY 20Y EXCEPITONAL CASK 43%
Trunek składa się aż z siedmiu różnych beczek po bourbonie. W przypadku tej whisky warto zwrócić uwagę na następujące daty: 27 kwietnia 1998 roku – w destylarni zostaje poddana destylacji 20-letnia seria beczek. 21 stycznia 2014 roku – zawartość beczek zostaje przeniesiona do beczek po sherry, pierwszego napełnienia. 25 marca 2019 roku – whisky zostaje zabutelkowana z mocą 43% alkoholu. W single malcie dominują aromaty miodu, ananasa i wanilii. Gorzelnia Aberfeldy została założona w 1896 roku przez Johna Dewara. Destylacja rozpoczęła się już w dwa lata później. Domem zakładu jest region Highlands.
Wyjątkowy charakter
Na smak i aromat whisky olbrzymi wpływ ma rodzaj beczki, w której dojrzewa alkohol. W tym konkretnym przypadku tych beczek było aż siedem, co przydaje wyjątkowego charakteru trunkowi. Ten 20-letni single malt najlepiej smakuje degustowany bez żadnych dodatków. Aberfeldy 20Y Excepitonal Cask został zamknięty w butelkę, wykonaną z bezbarwnego szkła, o pękatym kształcie i krótkiej szyjce. Jest to kolekcjonerska pozycja stworzona w limitowej ilości – 3 tysięcy butelek.
Wanilia, syrop klonowy i ananas
Aberfeldy 20 Years Old Exceptional Cask pod ciemną, bursztynową szatą, kryje paletę pełną miodowych, waniliowych i owocowych akcentów.
Barwa: ciemny mahoń;
Aromat: wrzosowy miód, delikatne owoce, ananas, wędzonka i tosty;
Smak: syrop klonowy, pikantna wanilia, delikatna gorycz, pomarańcze;
Finisz: jeszcze więcej miodu.
Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERFELDY-20Y-EXCEPITONAL-CASK-43–0-7L,12792