18-letni trunek oczarowuje kremowym charakterem, wypełnionym nutami naleśników, wanilii, oraz intrygującym aromatem dębu. Zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Single malt finiszował w beczkach po czerwonym winie z Bordeaux. Gorzelnia Aberfeldy powstała w latach 90 XIX wieku, dzięki inicjatywie Johna Juniora i Thomasa Dewarów. Pierwotnie miejsce to było browarem, jednak z czasem zmieniło profil działalności. W 1998 roku nowym nabywcą gorzelni została firma Bacardi-Martini, która zainwestowała w dynamiczny rozwój zakładu. Domem destylarni jest region Highlands, ale to nie obszar, tylko beczki, w których dojrzewają trunki, kształtują charakter wytwarzanej w zakładzie whisky.

Typowy Highlandczyk

18-letni single malt najlepiej smakuje degustowany na czysto, bez żadnych dodatków. Trunek został zamknięty w klasycznej butelce, o tradycyjnym kształcie – pękate, bezbarwne szkło, zdobi beżowa etykieta, na której widoczne są kwiatowe zdobienia oraz rycina przedstawiająca beczkę, w której dojrzewają słody. Ta limitowana whisky to prawdziwa gratka dla miłośników słodów pochodzących z destylarni w regionie Highlands.

Mandarynki, maliny i wiśnie

Ten limitowany single malt, dojrzewający 18 lat w dębowych beczkach i kończący proces maturacji w beczkach po czerwonym winie oferuje wiele smaków i aromatów, które zachwycą Wasze podniebienia.

Barwa: bursztynowa;

Aromat: ziołowy, mandarynka, śliwka i wiśnia, herbatniki;

Smak: ciasto drożdżowe, marmolada, krówka i malina;

Finisz: długi, wyrazisty, słodki, lecz elegancki.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERFELDY-18Y-PAUILLAC-43–0-7L,12578