Destylarnia Aberfeldy związana jest z jednym nazwiskiem oraz jedną marką whisky mieszanej. W 1805 roku w pobliżu miasteczka Aberfeldy na świat przyszedł John Dewar. Gorzelnia została wybudowana po śmierci Johna, przez jego synów. Aktualnie zakład wraz z marką Dewars Blended Whisky należy do koncernu Bacardi-Martini. „Aberfeldy 12Y” wyróżnia się subtelnym posmakiem miodu i owoców, a wyrazisty profil zawdzięcza metodom produkcji.

Baryłka

Trunek został zamknięty w minimalistyczna butelkę – o baryłkowatej, przysadzistej formule, utrzymanej w tonacji czarno-miodowej. Krótka i szeroka szyjka odcina zawartość naturalnym korkiem, pod którym na czarnej opasce widnieje symbol Royal Warrant. Dodatkowo butelka posiada wytłoczoną nazwę gorzelni. Całość dostępna jest w tubie, z grafiką przedstawiającą pejzaż wokół gorzelni.

Miód i syrop waniliowy z nutką dymu

Kolor: zachwyca miodowo złotą aurą, o bursztynowych refleksach.

Aromat: to urzekające doznania przypraw korzennych, zanurzonych w miodzie, w których tle majaczą świeżo zerwane śliwki.

Smak: zaskakuje konsystencją syropu waniliowego i gęstością przypominającą karmelowe krówki.

Finisz: niespodziewanie podszeptuje wrażenia lekkiej i ulotnej dymności.

Sprawdź na: https://kukunawa.pl/i_ABERFELDY-12Y-40–0-7L,3771