Luksusowy i wyrafinowany 25-letni trunek to jedna z najstarszych pozycji z asortymentu szkockiej destylarni Balvenie. Przed zabutelkowaniem dojrzewał w trzech rodzajach beczek – w klasycznych po bourbonie, w beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia oraz w beczkach po sherry. Dram… Kontynuuj czytanie "BALVENIE 25Y TRIPLE CASK 40% 0,7L"
Gorzelnia Balvenie rozpoczęła działalność w 1892 roku w miejscowości Duffton, mieszczącej się w regionie Speyside. Założycielem destylarni był Wiliam Grant. Zakład The Balvenie po dziś dzień pozostaje wierny tradycyjnym wartościom i metodom produkcji, a trunki powstające w gorzelni uważane są… Kontynuuj czytanie "BALVENIE 12Y DOUBLE WOOD 40% 0,7L"
Słodowa whiskey, która leżakowała w beczkach po winie Porto. Trunek inspirowany statkiem parowym, który transportował bursztynowy alkohol przez ocean. Irlandzka woda życia o barwie ciepłego bursztynu zachwyca złożoną paletą smakową i aromatyczną. Nuty suszonych owoców, przypraw oraz ciemnej czekolady, nie… Kontynuuj czytanie "BUSHMILLS STEAMSHIP PORT CASK 40% 0,7L"
Szkocka gorzelnia Bunnahabhain produkuje whisky single malt na wyspie Islay od 1881 roku. Zakład powstał dzięki dwóm farmerom – braciom, którzy trudnili się rolnictwem. Destylarnia czerpie wodę z rzeki Margadale. Bunnahabhain An Cladach to nietorfowana whisky typu single malt, która… Kontynuuj czytanie "BUNNAHABHAIN AN CLADACH 50%"
Gorzelnia Bunnahabhain powstała w 1881 roku, dzięki inicjatywie dwóch farmerów, poszukujących pomysłu na zwiększenie zysków ze swoich upraw jęczmienia. Zakład został zbudowany w północno-wschodniej części wyspy Islay, przy ujściu rzeki Margadale. Co ciekawe nazwa „bunnahabhain” w języku gaelickim oznacza „ujście… Kontynuuj czytanie "BUNNAHABHAIN EIRIG NA GREINE 46,3%"
Domem gorzelni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery jest portowe Akashi, położone niedaleko Osaki, nad Morzem Wewnętrznym. Zakład zaczął destylować w roku 1961, ale prawa do destylacji uzyskał już w 1919 roku. W 1984 roku przebudowano gorzelnię i ukształtowano… Kontynuuj czytanie "AKASHI JAPANESE 46%"
Whisky powstaje w destylarni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery, której domem jest portowe Akashi, położone nad Morzem Wewnętrznym. Nad jakością wytwarzanych trunków czuwa Mikio Hiraishi. Akashi destyluje się sezonowo – w okresie letnim. Produkcja odbywa się w jednym… Kontynuuj czytanie "AKASHI 5Y SHERRY CASK 50%"
12-letni trunek dojrzewał zarówno w tradycyjnych dębowych beczkach, jak i beczkach po sherry. Drewno wzmacnia subtelny charakter i przydaje rubinowy kolor oraz głęboki, bogaty smak whisky. Zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Jest to pozycja idealna dla miłośników wyrazistych owocowych nut… Kontynuuj czytanie "ABERLOUR 12Y DOUBLE CASK 40%"
Trunek zabutelkowany z bardzo wysoką 61% mocą alkoholu. Bursztynowa whisky została wydestylowana przez gorzelnię Aberlour. Dram dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych beczkach po sherry Oloroso, z serii numer 71. Doskonałe wydanie o naturalnej barwie, które powstało bez wykorzystania… Kontynuuj czytanie "ABERLOUR A’BUNADH 61%"
Whisky typu single malt z nieujawnionej destylarni (tzw. bastard malt) z Islay. Produkowana przez Vintage Malt Whisky (właściciela marek: Glenalmond Blended Malt, Smokestack Blended Malt, Islay Storm Single Malt, Finlaggan Single Malt oraz serii niezależnych bottlingów The Coopers Choice). Butelkowana… Kontynuuj czytanie "Finlaggan Red Wine Cask Matured NAS 46% 0,7l"