Złoty trunek powstał w destylarni Few Spirits w stanie Illinois w USA. Nazwa „Few”, czyli „kilka” nawiązuje do tego, że słód ten produkowany jest w niewielkich ilościach przez małe grupy gorzelników. Few Rye destylowana jest z porcji żyta i leżakuje… Kontynuuj czytanie "BN FEW RYE 46,5% 0,7L"
Famous Grouse jest jednym z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających się blendów na świecie. Trunek słynie z wyjątkowych walorów aromatyczno-smakowych, oraz charakterystycznej etykiety przedstawiającej rudego ptaka, będącego swoistym emblematem marki. Wspomniany ptak to pardwa szkocka. Whisky można degustować na czysto,… Kontynuuj czytanie "FAMOUS GROUSE 12Y 40% 0,7L"
Trunek zadebiutował w 2015 roku. Dram pochodzący z regionu Speyside, dojrzewał w beczkach po bourbonie i po sherry. Ekspresja urzeka dużą ilością ciągnących się rodzynek i migdałów, połączonych nutami cytrusów i przypraw. Whisky zabutelkowana z mocą 46% alkoholu. Słodki single… Kontynuuj czytanie "GLENDRONACH 8Y THE HIELAN 46% 0,7L"
Deanston to jedna z najmłodszych gorzelni w całej Szkocji. Pierwsza butelka destylatu powstała w zakładzie w roku 1966. Deanstone Virgin Oak to klasyczny reprezentant regionu Highlands. Alkohol wykorzystywany w procesie produkcyjnym przechodzi podwójną destylację, mieszany jest z wodą i przenoszony… Kontynuuj czytanie "DEANSTON VIRGIN OAK 46,3% 0,7L"
Crown Royal to trunek wytwarzany w procesie destylacji kolumnowej. Składnikami zacieru jest kukurydza, żyto i słód jęczmienny. Whisky powstaje w miasteczku Gimli w prowincji Manitoba, zlokalizowanej nad brzegami jeziora Winnipeg. Blend leżakowany jest w beczkach przechowywanych pionowo. Do butelek rozlewa… Kontynuuj czytanie "CROWN ROYAL 1L 40%"
W języku gaelickim „Cardhu” oznacza „czarną skałę”, co stanowi bezpośrednie odniesienie do wzgórza Mannoch, u podnóży którego od prawie 200 lat funkcjonuje destylarnia założona ówcześnie przez rodzinę Cummingów. „Cardhu 12Y” leżakuje w beczkach po bourbonie i doskonale reprezentuje charakter trunków… Kontynuuj czytanie "CARDHU 12Y 40% 0,7L"
22-letni trunek zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, dojrzewał w beczkach z dębu, w których wcześniej mieścił się ciemny rum. Single malt jest elementem serii Wood Finish, w której skład wchodzą dramy finiszujące w beczkach po winie Madera, Claret, Burgundy, Rioja,… Kontynuuj czytanie "BENRIACH 22 YO DARK RUM FINISZ 46% 0,7L"
Trunek powstaje w destylarni Eigashima Shuzo – White Oak Whisky Distillery, położonej nad Morzem Wewnętrznym, w portowym Akashi, niedaleko Osaki. Gorzelnia uprawnienia do produkcji whisky ma już od 1919 roku, ale dopiero w 1961 roku zaczęła destylować. Jest to jeden… Kontynuuj czytanie "AKASHI JAPANESE BLENDED 40%"