Trunek, który miał stanowić przeciwieństwo Bushmills Originals, czyli „White Bush” został nazwany „Black Bush” i otrzymał czarną etykietę. Pierwotna nazwa whiskey – „Bushmills Liqueur Whiskey” szybko została wyparta przez „Bushmills Black Bush”. Szczyt popularności trunku przypadł na lata 60 XX… Kontynuuj czytanie "BUSHMILLS BLACK BUSH 0,7L 40%"
Historia marki Bulleit jest nierozerwalnie związana z Augustusem Bulleitem, przedsiębiorczym bimbrownikiem francuskiego pochodzenia, który w 1830 roku w Louisville zaczął destylować swoją pierwszą whiskey. W owym czasie przetestował on wiele różnych receptur i metod starzenia bourbonu. Żytnia edycja zadebiutowała na… Kontynuuj czytanie "BN BULLEIT RYE 45%"
Balblair 18Y to słodowa whisky, którą wytwarza się z trzech odmian słodu – Crisp, Bairds i Boort. Do produkcji wykorzystuje się wodę ze źródła Ault Dearg, która przepływa przez pokłady kruchego torfu. 18-letnia Balblair Whisky powstaje na bazie drożdży Mauri… Kontynuuj czytanie "BALBLAIR 18Y 46%"
W tłumaczeniu z gaelickiego „Aberlour Casg Annamh” to „unikatowa beczka z Aberlour”. Jest to edycja whisky z serii small batch, co oznacza, że trunek został zabutelkowany ze stosunkowo niewielkiej, limitowanej ilości beczek. Pozycja miała swoją premierę w 2017 roku. Na… Kontynuuj czytanie "ABERLOUR CASG ANNAMH 48%"
Destylarnia Aberfeldy związana jest z jednym nazwiskiem oraz jedną marką whisky mieszanej. W 1805 roku w pobliżu miasteczka Aberfeldy na świat przyszedł John Dewar. Gorzelnia została wybudowana po śmierci Johna, przez jego synów. Aktualnie zakład wraz z marką Dewars Blended… Kontynuuj czytanie "ABERFELDY 12Y 40%"
Jedna z podstawowych wersji anCnoc (do niedawna w stałej ofercie, obecnie wycofana z produkcji z powodu braku destylatów). Debiutowała w 2013 roku. Leżakuje w beczkach po bourbonie, finiszuje w beczkach po sherry oloroso (butt). Butelkowana z mocą 46% ABV. Nie… Kontynuuj czytanie "anCnoc 22yo Single Malt Whisky 46% 0,7l"